Tarım Ekonomisi Bölümü

Tarım Ekonomisi Bölümü Nedir?

Türkiye’de ve dünyada gelişen yeni teknolojiler ile birlikte tarım endüstrisi çok önemli bir büyüme gösterdi. İnsanlar, temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenmeyi yeni teknolojiler ile en hızlı ve en verimli şekilde yerine getirmeye devam etmektedir. Tarım endüstrisinin büyümesi ile yeni iş imkanları ortaya çıkarak istihdam olanakları artış gösterdi.

Tarım Ekonomisi bölümünün amacı, öğrencilerin eğitim hayatlarında aldıkları bilimsel eğitimleri tarım endüstrisine en iyi şekilde yansıtarak, yenilikler ve fayda sağlayacak kişileri yetiştirmek ve sektöre kazandırmaktır.

Bölümde okumak istiyorsan alana ilgi duyman gerekir. Bunun dışında disiplinli çalışman, analitik düşünme becerisine sahip olman da bölümde başarılı olmak için sahip olman gereken özellikler arasında yer alır.

Tarım Ekonomisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tarım Ekonomisi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve zorunlu stajlarını mezuniyet koşullarına göre yerine getirmeleri istenmektedir.

Üniversitelerin Ziraat Fakültesi ya da Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bünyesinde okutulan Tarım Ekonomisi açıköğretim programına sahip değildir. Eşit ağırlık puanı ile öğrenci alımı yapan bölüme girmen için TYT sınavı dışında alan sınavına da girmen gerekir. 

Bölüm hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programına dahil olduğu için kendine en uygun üniversiteyi seçebilirsin. Tarım Ekonomisi bölümünde okuman için üniversitelerin bölüm için istediği taban puanı ve başarı sıralamasını tutturman gerekir. 

Üniversitelerin bölüm için istediği taban puanı ve başarı sıralaması yıllara göre değişkenlik gösterir. Üniversitenin vakıf ya da devlet üniversitesi olması, burs durumu, eğitim dili gibi faktörler taban puanı ve başarı sıralamasının değişiminde rol oynar. 

Tarım Ekonomisi bölümü için en yüksek taban puanı ve bölüm için üniversitelerin istediği en yüksek başarı sıralaması yıla ve başvuruda bulunan öğrenci sayısına göre değişebilir. Sen de güncel puanları takip ederek, sınava girdiğin sene en yüksek puanları inceleyebilirsin.

Tarım Ekonomisi okumak için sadece başarı sıralaması ya da taban puanı değil üniversitelerin bölüm için açtığı kontenjan da önemlidir. Özellikle de puanın ortalamanın biraz altındaysa daha fazla kontenjan açan üniversiteleri tercih edebilirsin. Bölüm için en fazla kontenjan açan üniversiteler genelde devlet üniversiteleridir.

Tarım Ekonomisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tarım Ekonomisi bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca eğitim hayatlarında kullanacakları birçok önemli ders verilecektir. Üniversitenin verdiği dersler ile birlikte öğrenciler meslek hayatına hazırlanır.

Tarım Ekonomisi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler;

  • Botanik,
  • Tarımsal Mekanizasyon,
  • Tarım Ekonomisi,
  • Bahçe Bitkileri,
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme,
  • Tarımsal Pazarlama,
  • Kırsal Kalkınma Ekonomisi,
  • Tarımsal Veri Kaynakları ve Kullanımı,
  • Tarımsal İşletmelerin Analiz ve Planlaması,
  • Tarımsal Muhasebe

başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Tarım Ekonomisi Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Bazı üniversiteler bölümden mezun olman için staj şartı da koşabilir. Bu durumda mezuniyet için Tarım Ekonomisi staj yerleri arasında olan gıda şirketleri, tarımsal bankalar ya da tarımsal işletmelerde stajını tamamlayıp mezun olabilirsin. 

Bölüm 4 yıllık lisans bölümü olduğu için Tarım Ekonomisi DGS geçiş bölümleri bulunmaz. Dikey Geçiş Sınavı ön lisans bölümünde okuyan öğrencilerin ön lisansını lisansa tamamlamak için girdikleri bir sınavdır. 

Eğer üniversitede kalmak istiyorsan Tarım Ekonomisi yüksek lisans programına sahip bir üniversiteye başvurabilirsin. Lisansüstü eğitim almak istiyorsan ders notlarını yüksek tutmanda fayda vardır. Yine ALES ve dil sınavından da iyi bir puan alman sana avantaj sağlar.

Tarım Ekonomisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tarım Ekonomisi bölümü mezunu bireyler meslek hayatlarında çalıştığı şirket veya kurumların minimum masraf ile maksimum verimi elde etmesini amaçlar. Şirketlerin projelerini ve planlarını oluşturmak, ürünlerin pazarlanmasını sağlamak, oluşan problemleri analiz ederek çözümler sunmak gibi çeşitli görevleri bulunmaktadır.

Bölümden mezun olduktan sonra tarım ekonomisti olacağın için tarımla ilgili şirketlerde üretim pazarlama ve tüketim konusunda araştırmalar yapabilirsin. Yine tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalarda gıda güvenliği gibi konularda analiz yapmak da görevlerin arasında olur. 

Tarım ekonomisti olduktan sonra hem kamu hem de özel sektörde iş bulabilirsin. Fakat kamu kurumlarında görev almak istiyorsan atamanın olması gerekir. Bunun için KPSS'den atamana yetecek kadar puan almalısın.

Tarım Ekonomisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Tarım Ekonomisi mezunu kişiler tarım endüstrisinin olduğu her yerde kendilerine iş bulabilme şansına sahiptirler. Tarım Ekonomisi çalışma alanları şirketlerin pazarlama, ürün geliştirme, planlama ve proje bölümleridir. Bu bölümler dışında mezun bireyler, tarım şirketlerinde, ziraat odalarında, gıda firmalarında, tarım kredi kooperatiflerinde kendilerine yer bulabilirler.

Bölümden mezun olunca hem kamu hem de özel sektörde çalışabilirsin. Ayrıca tarımla alakalı uluslararası şirketler de çalışma alanların arasında yer alır.

Tarım Ekonomisi bölümünden mezun olduktan sonra alacağın maaş, çalışacağın kuruma göre değişir. Yine çalışacağın kurumun kamu ya da özel sektörde olması da maaş değişiminde rol oynar. Tecrübeli olup olmaman da özellikle özel sektörde maaşının değişiminde etkili olur.

Sen de bu alanda iş bulmak ve kariyer edinmek istiyorsan Kariyer.net sitesine gidip tarımla alakalı firmaların verdiği iş ilanlarına bakabilirsin. Sana en uygun çalışma şartına sahip olan firmaya başvuruda bulunabilirsin.

Tarım Ekonomisi Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Coğrafya 3 50 263,39707 413,000
2
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 4 50 307,70744 43,200
3
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Tarım Ekonomisi 2 40 260,16743 508,000
4
Çukurova Üniversitesi
Tarım Ekonomisi 2 45 267,22476 462,000
5
Ege Üniversitesi
Tarım Ekonomisi 2 40 288,28923 344,000

Tarım Ekonomisi Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Tarım Ekonomisi Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Tarım Ekonomisi Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Tarım / Ziraat
  • 2 Bankacılık
  • 3 Gıda
  • 4 Kamu / Devlet
  • 5 İlaç Sanayi

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Departman

  • 1 Mühendislik
  • 2 Satış
  • 3 Üretim / İmalat
  • 4 Finans
  • 5 Hizmet